Procedure slecht weer

Procedure weersomstandigheden

Versie 1-11-2018

Nu de herfst en winter weer in aantocht zijn en het weer in Nederland wispelturiger wordt, is het goed om jullie te informeren over het NHV-beleid inzake afgelastingen van wedstrijden vanwege weersomstandigheden. Waarschuwingen voor extreem weer (code oranje/rood) afgegeven door het KNMI en/of een eventueel weeralarm afgegeven door de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) worden vaak op provincieniveau afgegeven. Deze worden gepubliceerd in de vorm van een met kleur ingetekende kaart op www.knmi.nl. Code geel is GEEN reden om niet af te reizen. Dit is slechts een waarschuwing. U wordt verzocht het rijgedrag aan te passen en rekening te houden met een langere reistijd.

Bij extreme weersomstandigheden (code oranje/rood) beoordelen de verenigingen zelf of zij het verantwoord achten af te reizen naar een uitwedstrijd. Het reizen van/naar wedstrijden is en blijft te allen tijden de eigen verantwoordelijkheid van de vereniging en is op eigen risico.

Wij adviseren verenigingen een weloverwogen besluit te nemen en er rekening mee te houden dat wedstrijden in de wedstrijdsport binnen 4 weken opnieuw gespeeld moeten worden. Afhankelijk van het moment in de competitie kan deze termijn ingekort worden c.q. kan besloten worden dat deze wedstrijd niet meer wordt gespeeld.

WEDSTRIJDSPORT  (BENE-League, ere- en eerste divisie)

Indien de vooruitzichten zodanig slecht zijn (code oranje/rood) dat het onverantwoord is te reizen, dient een in Sportlink geregistreerde verenigingsfunctionaris van de vereniging telefonisch contact op te nemen met:

1.    de landelijke competitieleider Carla van Dijk, 06-13681818, waarna eventueel in overleg besloten kan worden niet af te reizen naar de wedstrijd. De competitieleider informeert tegenstander en scheidsrechters.

2.    de thuisspelende vereniging informeert de accommodatie indien nodig.

De aangewezen scheidsrechter dient de wedstrijdstatus op afgelast te zetten, door in het DWF op de drie puntjes rechtsboven in de balk naast Wedstrijdformulier te klikken.

De vereniging die zich afmeldt, vult het machformulier ‘niet gespeelde wedstrijd wedstrijdsport wegens weersomstandigheden’ in en verzend deze (u ontvangt een ontvangstbevestiging).

NB: Houd er a.u.b. rekening mee dat bij extreme weersomstandigheden de telefoonlijn overbelast kan zijn. Hierdoor zijn wij niet in de gelegenheid de Voicemail af te luisteren. Spreek deze aub niet in.

NB: De wedstrijden op dit niveau dienen binnen 2 weken ingehaald te worden. Clubs worden verzocht onderling een nieuwe datum vast te stellen en deze door te geven aan de competitieleider.

WEDSTRIJDSPORT (2e Divisie, Hoofdklasse, A, B en C Jeugddivisie, Topklasse, 1e en 2e klasse)
Indien de vooruitzichten zodanig slecht zijn (code oranje/rood) dat men het onverantwoord vindt om af te reizen, dient een in Sportlink geregistreerde verenigingsfunctionaris van de vereniging, die zich afmeldt te allen tijd het machformulier ‘niet gespeelde wedstrijd wedstrijdsport wegens weersomstandigheden’in te vullen’ en te verzenden (u ontvangt een ontvangstbevestiging). Indien men niet in de gelegenheid is dit formulier direct in te vullen bijv. omdat men onderweg is of niet de beschikking heeft over een computer, dient er gebeld te worden naar de calamiteitenlijn via 026-7071434, zodat het NHV de tegenstander en de betreffende bondsscheidsrechters af kan bellen. Het machformulier moet wel diezelfde dag alsnog ingevuld en ingezonden worden.

De thuisspelende vereniging informeert de accommodatie indien nodig. 

De aangewezen scheidsrechter dient de wedstrijdstatus op afgelast te zetten, door in het DWF op de drie puntjes rechtsboven in de balk naast Wedstrijdformulier te klikken.

NB: Houd er a.u.b. rekening mee dat bij extreme weersomstandigheden de telefoonlijn overbelast kan zijn. Hierdoor zijn wij niet in de gelegenheid de Voicemail af te luisteren. Spreek deze aub niet in.

NB: De wedstrijden op dit niveau dienen binnen 4 weken ingehaald te worden. Clubs worden verzocht onderling een nieuwe datum vast te stellen en deze door te geven aan de competitieleider.

BREEDTESPORT
Indien de vooruitzichten zodanig slecht zijn (code oranje/rood) dat men het onverantwoord vindt om af te reizen, dient de vereniging die zich afmeldt, te allen tijde het machformulier ‘niet gespeelde wedstrijd breedtesport wegens weersomstandigheden’ in te vullen’  en te verzenden (u ontvangt een ontvangstbevestiging).

Vervolgens dient de vereniging die zich afmeldt

  1. de tegenstander te informeren om aan te geven dat de wedstrijd, i.v.m. de weersomstandigheden niet door kan gaan. 
  2. de thuisspelende vereniging informeert de verenigingsscheidsrechter en de accommodatie indien nodig

De thuisspelende vereniging (scheidsrechter) dient de wedstrijdstatus op afgelast te zetten, door in het DWF op de drie puntjes rechtsboven in de balk naast Wedstrijdformulier te klikken.

NB: U hoeft in deze gevallen geen contact op te nemen met het NHV

Wedstrijden in de breedtesport worden in principe niet opnieuw vastgesteld door het NHV, tenzij deze van belang zijn voor de eindstand m.b.t. kampioenschap in de poule. Wanneer beide partijen de wedstrijd toch willen inhalen, dan is dit uiteraard mogelijk. In dit geval dient de wedstrijd binnen maximaal 4 weken opnieuw vastgesteld te worden. De thuisspelende vereniging is hierbij bepalend, omdat deze de zaalruimte opnieuw beschikbaar moet stellen. Na onderling overleg kan, bij voorkeur door de thuisclub, het digitale wijzigingsformulier http://formulier.handbal.nl/view.php?id=22 op onze site ingevuld worden.

Oosterbeek, 1 november 2018