Handbalvereniging Nieuwegein had 40 kinderen op de training!

Bij handbalvereniging Nieuwegein zijn ze dit jaar voor het tweede seizoen met een bijzonder initiatief bezig. Om de week wordt er op de zaterdagochtend van 10 tot 11 uur een handbal training voor jonge jeugd tussen 1½ - 6 jaar gegeven door meerdere vrijwilligers van de vereniging. Wij hebben Joyce de Vries –Zwezerijnen  geïnterviewd en gevraagd naar dit leuke initiatief.

‘’waarom zijn jullie dit initiatief gestart?’’
Voor de kleintjes is er over het algemeen weinig aanbod, je hebt wel dans of gymles, maar bij veel sporten is het pas vanaf 6 jaar oud. Plus het feit dat er bij andere sporten vaak wachtlijsten zijn, bij handbal is dat niet. Ravotten in zo’n grote sporthal is harstikke leuk voor kinderen. Ze kunnen er onbeperkt rond  rennen, en met een bal spelen. Zodra de kids binnen komen beginnen ze al gelijk met rennen en vliegen.

‘’Hoeveel kinderen hadden jullie in het begin?’’
Binnen no-time hadden we een groep van 15 kinderen, voornamelijk van onze eigen vereniging maar uiteindelijk kwamen er steeds meer kinderen. We zitten nu al op ongeveer 40 kinderen! Ik wilde zelfs gaan flyeren en scholen gaan benaderen maar op dit moment durf ik dat niet aan omdat ik dan waarschijnlijk teveel kinderen krijg. ‘’Mond op mond’’ reclame doet voorlopig al genoeg!

‘’Dus er komen steeds meer kinderen van buitenaf handballen?’’
Dat klopt, en jonge kindjes nemen ook hun oudere broers of zusjes mee waarvan er ook al een paar bij de vereniging zijn gaan handballen.

‘’Als je 20% van die kinderen op handbal zou krijgen is dat mooi meegenomen toch?’’
Zeker! 20% zou mooi zijn maar ik leg de lat graag hoog, 60/70% zou toch fantastisch zijn?!

‘’Ontstaat er ook meer binding binnen de vereniging?’’
Oud spelers van de vereniging komen allemaal met hun kinderen op de zaterdagochtend en zo ontstaat er ook weer een reünie van oud handballers. Ook nieuwe ouders die nog niet betrokken waren bij het verenigingsleven zijn nu ook dingen gaan doen voor de vereniging.

Opa’s en oma’s die zelf gehandbald hebben komen bij hun kleinkinderen kijken en ouders die zelf gehandbald hebben staan op het veld om hun eigen kinderen te helpen.

‘’Wat moeten we ons voorstellen van zo’n training?’’
Als de kinderen kunnen lopen mogen ze al het veld op, spelenderwijs met de bal aan de gang. De oudere kinderen (+/- 3 tot 6 jaar)  gaan al wat meer bal, spel en samenwerkingsgericht aan de slag zodat ze straks makkelijker kunnen doorstromen naar de F jeugd.

We houden de jonge en oudere kinderen wel gescheiden tijdens de training vanwege het niveauverschil. Voor de allerkleinste kinderen,  denk aan de leeftijd van vanaf 1,5 jaar; wordt er elke week een speciaal parcours opgebouwd.

Denk hierbij aan een soort apenkooien in het klein. Ze springen van een kast af, kruipen door hoepels heen of onder een dikke mat door, leren koprollen en staan vooral met z’n allen in de rij om op de trampoline te kunnen springen. Op deze manier werken we gelijk aan de motorische vaardigheden waar plezier maken natuurlijk voorop staat. Op het einde komen de twee groepen weer bij elkaar en mag er op het parcours vrij gespeeld worden. Je ziet dan ook dat de grote kinderen de kleintjes dan weer gaan helpen.

‘’Zijn er kosten verbonden aan deze trainingen?’’
Het is op dit moment twee keer per maand een training van een uurtje, we vragen €5 per maand zodat we de zaalhuur eruit kunnen halen. Het gaat inmiddels zo goed dat we ook allerlei attributen hebben kunnen aanschaffen speciaal voor die leeftijd, zoals ballen, pionnen etc. Zodat we gevarieerdere trainingen kunnen geven.

 ’De kinderen lopen ook allemaal in een mooi oranje shirt met het Nieuwegein logo erop, is dat ook van die €5?’’

We hebben vier sponsoren hiervoor gevonden. Ouders en opa’s en oma’s sponsoren die shirtjes, en dat maakt weer dat iedereen in hetzelfde mooie oranje shirtje loopt. Ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat we onderdeel uitmaken van een vereniging en op deze manier wil ik dat ook uitstralen.

‘’Wat is het doel van de vereniging met dit leuke initiatief?’’
In eerste instantie is het doel om iets leuks te organiseren voor de kinderen in die leeftijdscategorie. Daarnaast zien we zelfs een stijging in vrijwilligers en ouders die zelf ook weer zijn gaan handballen. En dat de kinderen uiteindelijk ook echt op handbal gaan is toch wel ons tweede doel, om er als vereniging leden aan over te houden.

‘’Los van het doel van de vereniging, heeft deze training nog een ander doel?’’
Het mooiste zou zijn als meer verenigingen dit initiatief ondernemen, om meer kinderen aan het handballen te krijgen. Als ons het lukt, waarom andere verenigingen niet? De handbalsport heeft meer leden nodig, hoe meer verenigingen dit doen hoe beter ben ik van mening. Meer leden zijn overal bij elke handbal vereniging welkom! En natuurlijk zodat  onze “nieuwe” jeugd straks ook teams heeft om tegen te spelen!

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met het NHV of HV Nieuwegein.