Studentenhandbal

Jij gaat studeren? Dan wil je natuurlijk ook iets leuks van je studententijd maken! Wie weet ga je wel op kamers in een nog onbekende stad. Of misschien zit je zelfs al op kamers. Trainen bij je huidige club wordt dan vaak lastig. En om dit probleem op te lossen bestaat er studentenhandbal.

Informatie Studentenhandbal
Studentenhandbal: wat is dat? Hou je van gezelligheid en op z’n tijd een balletje gooien? Dan is studentenhandbal misschien wel wat voor jou. Het is gemakkelijk te combineren met lidmaatschap bij je eigen club. In bijna elke stad met een universiteit is wel een studentenhandbalvereniging te vinden, waar je met leeftijdsgenoten lekker kunt handballen. Natuurlijk gaat het niet alleen om handballen, maar ook om gezellig samenzijn, feestjes met elkaar of een andere leuke activiteit.

Trainen en Competitie Voor de meeste verenigingen geldt dat er 1 à 2 keer per week getraind wordt. Meetrainen kan natuurlijk altijd. Velen trainen door de week bij de studentenhandbalvereniging om in het weekend thuis competitie te spelen. Een aantal verenigingen speelt ook zelf mee in de reguliere competitie.. Dus het is ook mogelijk om met een studentenvereniging competitie te spelen.

Bestuurservaring
Binnen de vereniging is naast dit alles ook nog mogelijk om actief te worden als bestuurs- of commissielid. Je houdt je dan bezig met de organisatie van je eigen vereniging en je doet tegelijkertijd ervaring op, die je later weer nodig kan hebben in het bedrijfsleven of in je verdere carrière. Het staat in ieder geval altijd mooi op je CV. Dus mocht je in de toekomst op kamers gaan, denk dan ook even aan het studentenhandbal. Je kunt voor een aangename (studenten)prijs lekker handballen in een gezellige sfeer.

Toernooien studentenhandbal
Door het jaar heen wordt door bijna elke vereniging een toernooi georganiseerd. Vaak vindt op vrijdag een feestavond plaats waarna op zaterdag de wedstrijden worden gespeeld. Aan deze toernooien is ook een competitie verbonden, deze wordt de Inter Universitaire Competitie genoemd. Hierbij ben je altijd welkom, ook al speel je geen competitie. Een aantal verenigingen gaat ook naar toernooien in het buitenland. Dit is vaak een unieke ervaring.

Nederlands Studenten Kampioenschappen
Er bestaan twee Nederlandse Kampioenschappen voor handballende studenten. Zo heb je het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) en het Nederlands Studenten Kampioenschap Beachhandbal (NSK Beach). Het GNSK is een toernooi waar alle universiteiten hun beste mensen afvaardigen om over een klassement van verschillende sporten uit te maken welke de beste is. Hierbij is handbal een belangrijk onderdeel. Het andere kampioenschap is het NSK Beach. Op het strand van Hoek van Holland wordt er gedurende een heel weekend gestreden om de titel.


Studentenhandbalverenigingen
In de meeste grote studentensteden is een studentenhandbalverenigingen actief. In Nederland zijn er in totaal 10 studentenhandbalverenigingen. Benieuwd of er in jouw studentenstad ook een handbalvereniging actief is? Klik hier voor een overzicht van de studentenhandbalverenigingen in Nederland.